Energoefektīvākā vienģimenes ēka Latvijā 2020 bez siltināšanas

28.09.2020

Noslēdzies konkurss Energoefektīvākā ēka Latvijā 2020, kuru organizē Ekonomikas ministrija (EM) sadarbībā ar žurnālu Būvinženieris un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM). 1.vieta nominācijā Energoefektīvākā vienģimenes ēka Latvijā 2020, “Upeslejas” Upesciemā. Ēkas konstrukcija būvēta no bauroc mājas būvniecības komplekta– ārsienas ECOTERM+500 bez papildus siltināšanas, starpstāvu un jumta bauroc PĀRSEGUMA PANEĻI, gatavās logu un durvju PĀRSEDZES

Konkursa “Energoefektīvākā ēka Latvijā 2020” laureāti:

– Salaspils, Daugavas iela 2 – 1. vieta nominācijā “Energoefektīvākā atjaunotā daudzdzīvokļu ēka Latvijā 2020”;
– Ventspils Mūzikas skola – 1. vieta nominācijā “Energoefektīvākā publiskā ēka Latvijā 2020”;
– Rīga, Jūrmalas gatve 92 – 1. vieta nominācijā “Energoefektīvākā daudzdzīvokļu ēka Latvijā 2020. Jaunbūve”;
– Upeslejas, Vālodzes iela 7a, Upesciems – 1. vieta nominācijā “Energoefektīvākā vienģimenes ēka Latvijā 2020”.

Kā zināms, konkursu „Energoefektīvākā ēka Latvijā” organizē Ekonomikas ministrija sadarbībā ar žurnālu „Būvinženieris” un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju. Konkursa mērķis – veicināt labo praksi ēku energoefektivitātes un ilgtspējas jomā, īstenojot energoefektīvu ēku būvniecību, atjaunošanu un pārbūvi, tādējādi samazinot siltumnīcefekta gāzu emisiju daudzumu atmosfērā un veicinot sabiedrības izpratni par ēku siltum noturību, telpu mikroklimatu, kā arī siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšanas nozīmi un iespējām, lai radītu kvalitatīvu, arhitektoniski izteiksmīgu dzīves telpu.

Konkurss „Energoefektīvākā ēka Latvijā 2020” tika izsludināts šā gada martā. Kopumā konkursam tika iesniegti 33 pieteikumi. Vislielākais pieteikumu skaits (23) ir nominācijā “Energoefektīvākā atjaunotā daudzdzīvokļu ēka Latvijā 2020”. Trīs pieteikumi ir nominācijā “Energoefektīvākā daudzdzīvokļu ēka Latvijā 2020. Jaunbūve” un divi pieteikumi iesniegti nominācijā “Energoefektīvākā vienģimenes ēka 2020”. Savukārt nominācijā „Energoefektīvākā publiskā ēka Latvijā 2020” tika iesniegti pieci pieteikumi. Pilsētu griezumā visvairāk pieteikumu tika saņemti no Valkas, Talsiem, Rīgas un Liepājas.

Konkursa nolikums sagatavots sadarbībā ar informatīvās kampaņas „Dzīvo siltāk” sadarbības partneriem – Latvijas Būvinženieru savienību, Latvijas Namu pārvaldītāju un apsaimniekotāju asociāciju, Latvijas Būvnieku asociāciju, Latvijas Logu un durvju ražotāju asociāciju, Rīgas Tehnisko universitāti, Būvniecības valsts kontroles biroju, Būvmateriālu ražotāju asociāciju, Latvijas Minerālvates ražotāju asociāciju un Latvijas Siltuma, gāzes un ūdens tehnoloģijas inženieru savienību.

Konkursa atbalstītāji ir Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā, SIA „Paroc”, SIA „Saint-Gobain Celtniecības produkti”, SIA „Knauf”, SIA „Rockwool”, Attīstības finanšu institūcija Altum”, AS „Latvenergo”, VentSys, SIA „Tenapors”, SIA “Kingspan Insulation”. Konkursa informatīvie atbalstītāji – laikraksts “Latvijas Avīze”, būvniecības portāli www.abc.lvwww.buvlaukums.lvwww.building.lvwww.buvbaze.lv un raidījums “Laiks mājai”.