Ar AEROC atbalstu norisinājās kokurss ‘Ecosolis – par ilgtspējīgu būvniecību’ 9. un 10. klašu skolēn

30.05.2012

10. maijā Ērgļos notika konkursa “Ecosolis – par ilgtspējīgu būvniecību” fināls, uz kuru tika izvirzītas 15 komandas no Siguldas, Sidgundas, Jaunsilavas, Valmieras, Varakļāniem, Sutriem, Ogresgali, Ilūkstes, Bejas, Dricāniem un Rīgas. Kopumā finālu apmeklēja 100 skolēnu. Skolēni savus zebras mītnes maketus prezentēja žūrijai. Profesionāla žūrija izteica viedokli par sagatavotajiem maketiem un ieguldīto darbu.
Zane Sauka no LIBP, ilgtspējīgu ēku vērtētāja, organizators un žūrijas pārstāve uzsvēra, ka maketi ir ideju bagāti un salīdzināmi ar augstskolu studentu darbiem.
Ingmārs Līdaka, apskatot visus darbus, izteica domu, ka ja Latvijai pēkšņi uzbruks bada gadi un zebru mītnes jumts būs būvēts nevis no niedrēm, bet gan no garstiebru salmiem, zebras veiksmīgi badu pārdzīvos, jo varēs to ēst. Rīgas nacionālais zooloģiskais dārzs dāvāja uzvarētājiem brīvbiļetes un iespēju izvietot visu dalībnieku darbus zooloģiskā dārza teritorijā vasaras mēnešos, kur par tiem varēs balsot ikviens apmeklētājs.
Mārīte Straume no RE&RE, kas bija konkursa lielākais atbalstītājs, pasniedz specbalvu komandai „Tehniķi” no Sutru pamatskolas par uzņēmību un izteica cerību, ka nākošā gadā komandai būs liela izaugsme.
„Aeroc” pārstāvis Ainārs Kacens bija gandarīts, ka starp finālistiem atradās arī tādi, kuri par maketa videi draudzīgo būvniecības materiālu izvēlējās uzņēmuma ražoto produktu.
Pasākuma organizatore Inese Olte ir pārliecināta, ka konkursa formāts ir jāsaglabā un kopumā vērtē pasākumu kā izdevušos: „Esmu pārliecināta, ka atbalstītāji, aktīvi iesaistoties konkursa procesā, veidojot jautājumus un vērtējot jauniešu darbu žūrijas sastāvā, ir tik pat lieli ieguvēji kā paši skolēni.”
Valda Bistera – VARAM KPFI departamenta direktora viedoklis vislabāk pamato konkursa lietderību, jo nākotnē ilgspējīga būvniecība varot kļūt par labu eksporta preci un tieši jaunieši būs nākamie būvnieki un pasūtītāji.
Pasākumā piedalījās arī Latvijas arhitektu savienība ar darbnīcu „Skolnieks. Pētnieks. Pilsētnieks”. Arhitektu savienības organizētas darbnīcas jau izvērstas vairākās Latvijas skolās, tomēr šajā reizē darbnīcu vadītāji izvirzīja uzdevumu, īpaši pielāgotu konkursa galvenajam objektam un prasībām. Skolēni risināja zebras un viņas drauga, izlozēta dzīvnieka, savstarpējās attiecības. Par izcilu ideju tika atzīta zebras un krokodila sadzīvošana vienā teritorijā. Abu dzīvnieku savstarpējo attiecību ilgtspējīgs risinājums: krokodila peldēšanās zebras baseinā, no kura zebra arī dzer.
Pēc maketu prezentācijām, skolēni tika aicināti iepazīt Ērgļus, piedaloties orientēšanās disciplīnā.
Sponsori bija sarūpējuši balvas visiem konkursa dalībniekiem.
VARAM KPFI departamenta pārstāve Zita Lebedeva Bejas, Sutru un Ogresgala pamatskolām balvā bija sagatavojusi filmu “Otrais zvans”. Filmā veiksmīgi risināts stāsts par mazo skolu lielajiem darbiem.
„Eco projekts- Hercogiste” pārstāvis un žūrijas loceklis Jānis Brizga ne tikai aktīvi vērtēja skolēnu veikumu, bet arī pasākuma norises vietā bija izvietojis lielu putnu būri, kurā atradās kartītes ar zaļajiem padomiem.
Galveno balvu uz Igaunijas AHHAA zinātnisko centru nodrošina VARAM un Ērgļu novada dome un to saņēma Siguldas valsts ģimnāzijas komanda NVO Strīpainie, kurus māca “Iespējamās misijas” skolotājs Jānis Bukins. 2. vietu ieguva Sidgundas pamatskolas komanda Oceloti, saņemot RBSSKALS sagatavoto balvu- ekskursiju uz Ventspili. Trešā vieta tika piešķirta Jaunsilavas pamatskolas komandai Zebraiņi, kas balvā ieguva brīvbiļetes uz Latvijas dabas muzeju un iespēju apmeklēt RE&RE nesen restaurēto Mākslas muzeju „Rīgas birža”.
Konkursa atbalstītāji: „VARAM”, “Re&RE”, “RBSSKALS”, „Ramirent”, “Aeroc”, “Eco projekts- Hercogiste”, „Knauf insulation”, „Passive House Latvia” “SEB banka”, „Latvijas vides investīciju fonds” kā arī “Vides fakti” un pasākuma vadītājs Māris Olte.
„Konkursa organizatoru komanda- “Latvijas ilgtspējīgas būvniecības padome”, pasākumu aģentūra “Pareizā ķīmija, biedrība “Kultūras perons” un Ērgļu arodvidusskolas atsaucīgie darbinieki parādīja izcilas spējas šī pasākuma organizēšanā,” uzskata Inese Olte.

Foto galeriju skatīt šeit