bauroc CLASSIC 3 MPa Latvijas Okupācijas muzeja renovācijā

14.11.2019

Rīgā, Latviešu Strēlnieku laukumā, pēc arhitektu biroja SIA “5. IELA” projekta, tiek veikti Latvijas Okupācijas muzeja renovācijas darbi, kurus veic būvniecības kompānija SIA “Skonto Būve”. Muzeja pārbūves mērķis – izveidot telpu Latvijas Okupācijas muzeja krājuma kā īpašas un nozīmīgas Latvijas kultūras mantojuma sastāvdaļas saglabāšanai un papildināšanai ar nolūku sekmēt muzeja zinātniski pētnieciskā un sabiedrību izglītojošā procesa attīstību.

Latvijas Okupācijas muzeja pārbūves projektā “Nākotnes nams” saglabāta pasaules līmeņa arhitekta Gunāra Birkerta ideja – no tumšās pagātnes uz gaišo tagadni un apskaidrotu nākotni. Muzeja jaunā koncepcija paredz 1970. gadā būvēto ēku papildināt ar balto piebūvi un stikla sienu, kā arī piešķirt muzejam mūsdienu funkcionalitāti.

Rekonstrukcijas laikā atsegtajās muzeja ārsienās ir labi redzams tā laika būvniecības materiālu pielietojums ēku būvniecībā. Arī pirms 50 gadiem muzeja ārsienu nesošo konstukciju aizildījumam tika lietoti Vangažos ražoti gāzbetona bloki, kuri tika siltināti ar Kalnciemā ražotu stikla vati. Jāteic, ka laika gaitā gāzbetona izstrādājumu ražošanas tehnoloģija un iekārtas, salīdzinoši ar ražošanas sākuma periodu, ir milzīgi attīstījušās, ļaujot vēl spēcīgāk izcelt šī materiāla unikālās īpašības – vieglumu un tajā pašā laikā izturību, kas ļauj vienā materiālā apvienot ļoti labas siltumīpašības un arī konstruktīvās materiāla īpašības. Arī šoreiz muzeja piebūves būvniecībai tika izvēlēti laika gaitā pārbaudīti būvmateriāli un baltā ēka top no baltiem blokiem. Ēkas iekšsienas tiek būvētas no bauroc CLASSIC 3 MPa.